Cafeaua de care va bucurati in fiecare zi la birou, acasa sau in oras cu prietenii, face o calatorie lunga inainte sa ajunga in ceasca dvs. Intre momentul cand sunt plantate, culese si cumparate, boabele de cafea strabat o serie de pasi specifici pentru un rezultat optim:
O boaba de cafea este, de fapt, o samanta. Odata uscata, prajita si macinata, este gata sa produca cafeaua. Daca samanta nu este procesata, ea poate fi plantata si se va transforma intr-un arbore de cafea.
Semintele de cafea sunt, in general, plantate in brazde mari, in pepiniere umbrite. Dupa germinare, rasadurile sunt indepartate din patul germinativ pentru a fi plantate in ghivece individuale, in soluri tratate cu atentie.
Rasadurile vor fi udate frecvent si ferite de lumina solara puternica panacand sunt suficient de viguroase pentru a fi plantate definitiv. Plantarea are loc adesea in timpul sezonului umed, astfel incat solul sa ramanajilav pana cand radacinile se fixeaza bine.
In functie de tip/soi, dureaza aproximativ 3- 4 ani ca arborii de cafea nou plantati sa produca fructe. Fructele, denumite „cirese de cafea”, se transforma intr-o culoare de un rosu puternic si aprins atunci cand sunt coapte si gata de cules.
De obicei, este o recolta mare pe an. In tari precum Columbia, unde sunt doua infloriri pe an, exista o recolta principala si una secundara.
In majoritatea tarilor, recolta este culeasa manual, printr-un process dificil si munca intensa. Totusi, in tari precum Brazilia, unde terenul este relativ plat si campurile de cafea imense, procesul a fost industrializat. Fie ca este de mana sau automat, cafeaua de orice fel este culeasa intr-una din cele doua moduri:
Culegere pe banda : Toate fructele sunt inlaturate de pe ramura in acelasi timp, fie mecanic, fie manual.
Culegere selectiva: Doar fructele coapte sunt recoltate, iar acestea sunt culese individual, de mana. Culegatorii se rotesc in jurul arborilor la fiecare 8-10 zile, alegand doar fructele care sunt la in culmea coacerii. Deoarece acest tip de recoltare este laborios si mai costisitor, este utilizat in principal pentru a recolta boabe mai fine de cafea Arabica.
Un bun culegator aduna intre 45-90 kg de fructe pe zi care vor produce intre 9-18 kg de boabe de cafea. Productia zilnica a fiecarui lucrator este cantarita cu atentie si fiecare culegator este platit in functie de munca sa. Recolta zilnica este apoi transportata la fabrica de prelucrare.
Dupa ce cafeaua a fost culeasa, procesarea trebuie sa inceapa cat mai repede posibil, pentru a preveni alterarea fructelor. In functie de locatie si de resursele locale, cafeaua este prelucrata intr-una din cele doua moduri:
Metoda uscata este o metoda folosita in continuare in multe tari in care resursele de apa sunt limitate. Fructele proaspat culese sunt pur si simplu intinse pe suprafete mari pentru a se usca la soare. Pentru a preveni alterarea fructelor, ele sunt rascolite si intoarse pe tot parcursul zilei, apoi acoperite pe timp de noapte sau in conditii de ploaie pentru a le feri de umezeala. In functie de vreme, acest proces poate continua timp de cateva saptamani pentru fiecare lot de cafea,pana cand gradul de umiditate al fructelor scade la 11%.
Metoda umeda indeparteaza pulpa de fruct dupa recoltare, astfel ca boaba de cafea este uscata doar cu coaja ramasa pe ea. In primul rand, fructele proaspat culese sunt trecute prinr-o masina speciala care separa pielita si pulpa de bob.
Apoi, boabele sunt separate in functie de greutate, in timp ce trec prin niste canale de apa. Boabele mai usoare plutesc la suprafata, in timp ce boabele coapte si mai grele se scufunda. Sunt apoi trecute prin niste cilindri rotativi care ii separa dupa marime.
Dupa separare, boabele sunt transportate catre rezervoare mari de fermentatie, umplute cu apa. In functie de un cumul de factori – precum starea boabelor, clima si altitudine – ele vor ramane in aceste rezervoare vreme de 12 pana la 48 de ore pentru a indeparta stratul de clei (denumit parenchim) care este inca prins de coaja/invelis. In timp ce stau in aceste rezervoare, se formeaza in mod natural niste enzime care favorizeaza dizolvarea acestui strat.
Cand fermentarea este incheiata, boabele se simt aspre la atingere. Boabele sunt clatite in timp ce trec prin niste canale suplimentare de apa, apoi sunt gata pentru uscare.
Daca boabele au fost prelucrate prin metoda umeda, dupa fermentate trebuie uscate la aproximativ 11% umiditate, pentru fi pregatite in mod corespunzator pentru depozitare.
Aceste boabe, inca in stratul intern (endocarp), pot fi uscate la soare, prin raspandirea acestora pe mese de uscare sau pe pardoseala, unde vor fi intoarse in mod constant sau pot fi uscate mecanic in masini mari rotative.Boabele uscate sunt cunoscute sub denumirea de cafea cruda (pergamino) si sunt depozitate in saci de iuta sau de sisal, pana la momentul exportarii.
Inainte sa fie exportata, cafeaua cruda (pergamino) este procesata in urmatorul mod:
Masinariile de decorticat indeparteaza stratul de pergament (endocarp) din cafeaua prelucrata umed. Decorticarea cafelei procesate uscat se refera la eliminarea intregii coji uscate – exocarpul, mezocarpul și endocarpulfructelor uscate.
Lustruirea/cizelarea este un proces optional, prin care orice pielita care ramane pe boabe este indepartata mecanic. Desi boabele lustruite sunt considerate superioare celor nelustruite, in realitate diferente dintre ele este foarte mica.
Aranjarea si sortarea se fac in functie de marime si greutate, iar boabele sunt verificate si de eventuale defecte sau alte imperfectiuni.
Boabele sunt dimensionate trecand printr-o serie de scanari. Ele sunt, de asemenea, sortate pneumatic prin utilizarea unui jet de aer comprimat care separa boabele grele de cele usoare.
De obicei, dimensiunea unei boabe este reprezentata pe o scara de la 10 la 20. Cifra reprezinta marimea unui diametru raportat la 1/64 de inci. De exemplu, 10 va fi aproximativ dimensiunea unui diametru de 10/64 inci, iar 15 va fi 15/64 inci (1 inch = 2,54 cm).
In cele din urma, boabele defecte sunt indepartate fie manual, fie mecanic. Boabele care sunt nesatisfacatoare din cauza unor deficiente (dimensiune sau culoare nesatisfacatoare, boabe supra-fermentate, alterari cauzate de insecte, nedecorticate) sunt eliminate. In multe tari, acest proces se realizeaza atat prin intermediul masinariilor, cat si de mana, asigurandu-se ca numai cele mai bune boabe de cafea sunt exportate.
Boabele (cafeaua verde) sunt incarcate pe nave in saci de iuta sau de sisal in containere transportatoare sau la gramada direct in containere special captusite in plastic. Productia de cafea la nivel mondial pentru 2015/16 se estimeaza a fi de 152.7 milioane de saci a cate 60 de kg fiecare, conform datelor de pe USDA Foreign Agriculture Service.
Cafeaua este testata in mod repetat din punct de vedere al calitatii si gustului. Acest proces este denumit cupping (i.e.degustare) și are de obicei loc intr-o camera special conceputa pentru a facilita acest proces.
– In primul rand, degustatorul evalueaza boabele pe criteriul calitatii vizuale, in ansamblu. Boabele sunt apoi prajite intr-un mic dispozitiv de prajit, macinate imediat si infuzate in apa clocotita, la o temperature controlata cu grija. Degustatorul miroase preparatul pentru a-i simti aroma, un pas esential in analiza calitatii cafelei.
– Dupa ce se lasa cafeaua sa se “odihneasca” cateva minute, degustatorul inlatura spuma si impinge zatul in partea de sus a cestii. Din nou, cafeaua este mirosita inainte sa inceapa degustarea.
– Pentru a degusta cafeaua, specialistul foloseste o lingurita speciala si o soarbe dintr-o singura inghititura, cu putere foarte mare. Scopul este ca lichidul sa ajunga in acelasi timp la toate papilele gustative, apoi va fi evaluata pe limba inainte sa fie scuipata.
Mostre de la o varietate de loturi si boabe diferite sunt degustate zilnic. Cafeaua nu este analizata doar pentru a-i determina caracteristicile si punctele slabe, ci si cu scopul de a amesteca diverse boabe sau de a obtine gradul de prajire optim. Un expert poate degusta sute de mostre de cafea pe zi si inca sa perceapa diferentele subtile dintre ele.
Prajirea transforma cafeaua verde in boabele maronii aromate pe care le cumparam din magazinele noastre preferate sau din cafenele. Majoritatea masinilor de prajire pastreaza o temperatura de aproximativ 287 grade Celsius. Boabele sunt in continua miscare pe tot parcursul procesului pentru a impiedica arderea lor.
Cand ajung la o temperatura interna de aproximativ 200 de grade Celsius, boabele incep sa devina maronii si caffeol-ul, un ulei parfumat blocat in interiorul lor, incepe sa iasa la suprafata. Acest proces numit piroliza este un factor esential al prajirii – produce gustul si aroma cafelei pe care o bem.
Dupa prajire, boabele sunt racite imediat, prin intermediul aerului sau al apei. Prajirea se realizeaza, in general, in tarile importatoare, deoarece boabele proaspat prajite trebuie sa ajunga la consummator in cel mai scurt timp posibil.
Obiectivul unei rasniri calitative este de a obtine gustul cel mai bun intr-o ceasca de cafea. Cat de grosier sau de fin este rasnita cafeaua, depinde de metoda de rasnire.
Intervalul de timp necesar cafelei rasnite pentru a fi in contact cu apa determina gradul ideal de rasnire. In general, cu cat este mai fin rasnita, cu atat mai rapid va fi preparata cafeaua. De aceea, cafeaua rasnita pentru espresor va fi mult mai fina decat cea pregatita printr-un sistem de picurare.
Recomandam sa va oferiti un moment pentru a examina boabele si a le mirosi aroma – de fapt, s-a demonstrat ca mirosul de cafea are el insusi un efect energizant asupra creierului.
Exista diferite metode pentru a prepara o cafea. Este un subiect amplu, pe care il vom aborda separat, in viitor. Acum va recomandam solutia noastra in domeniul prepararii cafelei, oferindu-va in folosinta gratuita un espressor profesional care functioneaza cu cafea boabe, si peste 20 de tipuri de cafea, din care sa alegeti ce vi se potriveste. Astfel, veti putea savura zilnic o cafea de calitate, 100% naturala.
Ai o companie si vrei sa iti tratezi colegii cu o cafea gustoasa? Atunci trebuie sa stii ca cel care […]
Calitatea unei cafele nu este determinata de pret si nici de forma artistica pe care reuseste un barista sa o […]
Este primul lucru la care ne gandim atunci cand ne trezim. O consumam cu placere si dupa un pahar de […]
Un subiect pe cat de controversat, pe atat de… degustat (in ambele sensuri: atat la figurat, cat si la propriu). […]