Consumata in cantitati moderate(2-3 cesti pe zi ), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii.Folosita pentru prima data in manastirile Etiopiei de la inceputul crestinismului ,pentru diminuarea oboselii in timpul ceremoniilor religioase de lunga durata,cafeaua este in momentul de fata unul dintre cele mai consumate produse care contin cofeina,alaturi de bauturi racoritoare si ceai.Cum actioneaza cafeaua asupra organismului Studii recente au evidentiat actiunea psi!o-stimulatoare a cafelei.”ceasta imbunatateste timpul de reactie,vigilenta si poate creea buna dispozitie.Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer ,cum ar fi cel hepatic si cel de colon,acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1si 2. Consumul de cafea nu influenteaza riscul bolilor coronariene si poate preveni calculii biliari la femei.Compusii cafelei si rolul lor Cafeaua contine antio&idanti (fenol,arome volatile)care impiedica distrugerea celulelor si implicit declansarea unor boli ,iar acidul colorgenic reduce concentratia de glugoza.In consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.Cofeina,principalul element din compozitia bobului de cafea,stimulteaza sistemul nervos,creste activitatea intelectuala,reduce temporar starea de aboseala si favorizeaza digestia.”ctioneaza asupra tubului respirator ,este un bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor,pentru ca dilateaza vasele de sange.Cofeina nu se regaseste insa numai in cafea ,ci este o componenta importanta a ceaiului ,a ciocolatei,dar si a bauturilor racoritoare sau energizante,precum si a unor medicamente pt combaterea durerilor de cap,racelolor ori alergiilor.Cantitatea de cofeina din cafea variaza foarte mult,in functie de tipul acesteia (cafeaua pentru filtru sau solubila,tare sau slaba ).Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie,in timp ce cantitati mai mari (2-3 mg ‘ g din greutatea corporala) determina o mai buna rezistenta la efort fizic.Prin imbunatatirea performantelor ,vigilentei si promtitudinii,cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate,precum si riscul de suicid.
Ai o companie si vrei sa iti tratezi colegii cu o cafea gustoasa? Atunci trebuie sa stii ca cel care […]
Calitatea unei cafele nu este determinata de pret si nici de forma artistica pe care reuseste un barista sa o […]
Este primul lucru la care ne gandim atunci cand ne trezim. O consumam cu placere si dupa un pahar de […]
Cafeaua de care va bucurati in fiecare zi la birou, acasa sau in oras cu prietenii, face o calatorie lunga […]